Västerländska skogsföretag flyttar sin produktion till Sydamerika.
Men vinster, papperskonsumtion och miljötänk verkar stanna hemma.

Lantbrukaren Carlos kämpar mot den globala kraft som en miljon
hektar snabbväxande skog tagit med till hans land: urbaniseringen.

01 juni 2009

Ta fram popcornen

Nu kan du se filmen i svensk översättning här på bloggen.

Kvaliteten fungerar bra för visning i fullskärm - klicka på "de fyra pilarna" vid volymkontrollen.
Kommentera, fråga eller diskutera gärna under det här inlägget.

6 kommentarer:

  1. Hej! Hittar ingen annan kontaktmöjlighet med er som gjort filmen........ Jag har varit i kontakt med Bosse Johansson om att Miljöförbundet Jordens Vänner skulle vara intresserade av en visning av filmen i sommar. Vi har ett miljömotmöte i Östersund den 22-24 juli. Skulle någon av er kunna vara med då? Svara gärna så snabbt som möjligt till dag@fredriksson.gs. Vi hörs/Dag F, MJV

    SvaraRadera
  2. Det är uppenbart att du vill skogsindustrin jobb kvar i Sverige och Uruguay arbetstagare har ingen industria jobb, bara skogsproduktionen för befintliga massabruk i Sverige och ekologiska grönsaker till rika svenska arbetstagare mat.

    Snälla stanna i Sverige, försök att hålla dig välbetalt jobb själva och inte bryr de fattiga och små länder som Uruguay.

    Vad du gör är inte solidaritet, det är hyckleri.

    Hälsningar från Uruguay.

    SvaraRadera
  3. Som Dodik här ovanför önskade ordnades en visning av filmen i Östersund, det var i det här sammanhanget: http://mjv.klandestino.se/index.php?id=1005

    Om någon annan vill ha kontakt eller kopior av filmen skriv en kommentar eller använd denna mailadress: johan.hagvil@gmail.com

    SvaraRadera
  4. Hola Marito!

    Jag förstår att det kan framstå som att vi vill återta skogsindustrin till Sverige, men så är det inte. Det som engagerat oss är att multinationella företag kontrollerar verksamhet i andra länder, och utan tillräcklig hänsyn gör vinst, som i större utsträckning borde tillfalla landets befolkning. Situationen skulle bli mycket bättre - både ekonomiskt, miljömässigt och för arbetarna - om inhemska företag skötte planteringen av skog. Det är både bra och rättvist att Uruguay får fler möjligheter till export - men det borde ske med entreprenörer som är mer solidariska med landet!

    Entiendo que puede parecer como queremos recoger la industria a Suecia, pero así no es. Lo que nos molesta es que empresas extranjeras/multinacionales controlan la actividad en otro país - y sin suficiente consideración y respeto ganan de la tierra uruguaya lo que deben caer a la población! Opinamos que la situación en Uruguay (y mundial) sería mucho mejor - economicamente y también para los trabajadores y el medioambiente - si empresas nacionales llevan las plantaciones de árboles. Está muy bien y justo si Uruguay tendrá más posibilidades para exportar y mejorar su economía - pero debe suceder con contratistas más solidarias con el país!

    Acogemos tu comentario con gusto. Disculpa está respuesta retrasada. Esperamos que podríamos continuar un debate.

    SvaraRadera
  5. Hej,
    Tack för att ni delar med er av en väldigt välgjord och intressant film! Jag anser dock att ni i onödan drar på för höga växlar. Precis som han på 'dirección forestal' inom MGAP är inne på, urbanisering är en process och ett faktum i Uruguay sedan 50-talet och problematiken med "carritos" som samlar sopor, kan kanppast tillskrivas skogsplanteringarna. Det kunde också vara relevant att nämna att även om Uruguay har problem med arbetslöshet, så har den sjunkit sedan början av 2000-talet (liksom faktiskt gini-koefficienten något) och har faktiskt fortsatt att sjunka också under den globala finanskrisen och ligger nu på 6,9%. Jag tycker också att ni borde nämnt något om den statliga skogspolitiken sedan 1987 med ordenamiento territorial, krav på miljökonsekvensbeskrivningar och dylikt.
    Självfallet anser jag det viktigt att problematisera beskogningen I uruguay, inte minst med hänsyn till vattenanvändning och biologisk mångfald, men jag tror att debatten vinner mucket på att nyanseras
    Mvh, Matilda Baraibar (också fd praktikant på Biskops-Arnö, tillika fd anställd på Framtidsjorden)

    SvaraRadera
  6. Hej Matilda!
    Vi säger inte att arbetslöshet eller urbanisering uppstod med skogsplanteringarna. Filmen kritiserar det faktum att allt fler företag världen över låter sig drivas av ett enstaka mål: vinst. Långsiktighet, utveckling för regionen, trygghet för anställda och miljöhänsyn är ofta inget man måste eller vill värna om längre. Detta blir för mig särskilt tydligt när multinationella företag agerar i områden långt från sitt ursprung - då avsikten faktiskt är att både produkten och vinsten ska lämna landet. Vi ville fokusera på människorna och de sociala konskevenserna. För de 5% som bor på landsbygden i det starkt centraliserade Uruguay är arbetslöshet, nedlagda småskolor och rädsla för att sluta som sopsamlare i städerna uppenbara konsekvenser av skogsföretagens ganska hänsynslösa entré.

    Vi skulle gärna dragit nytta av åsikter, kunskap och erfarenhet från dig när vi gjorde filmen. Jag själv slogs av hur svårt det var att sammanfatta och nyansera en debatt som redan är så hårt vinklad, där storföretagare och småbönder har så olika och starka åsikter. Jag saknar själv mycket i filmen, bl.a mer objektiva tyckare och experter kring ekonomi och politik.

    SvaraRadera