Västerländska skogsföretag flyttar sin produktion till Sydamerika.
Men vinster, papperskonsumtion och miljötänk verkar stanna hemma.

Lantbrukaren Carlos kämpar mot den globala kraft som en miljon
hektar snabbväxande skog tagit med till hans land: urbaniseringen.

21 maj 2009

Stora Enso större

Denna vecka blev ett svenskt-finskt företag den allra största privata markägaren – i ett land på andra sidan Atlanten: Uruguay.
I en affär på 344 miljoner dollar sålde det spanska företaget ENCE sina 130 000 hektar till Stora Enso och chilenska Arauco.

Stora Enso har därmed tillgång till sammanlagt 250 000 hektar mark i Uruguay, vilket räcker för att planer och rykten kring en massafabrik ska kunna bli en konkret verklighet. De siffror och kommentarer som nu finns på nätet kommer från företagets pressrelease:

Jouko Karvinen, VD på Stora Enso:
– I ett enda steg säkerställer den här affären den strategiskt viktiga råvaruförsörjningen till det massabruk i världsklass som vi planerar att bygga i Uruguay tillsammans med Arauco.

Matías Domeyko, VD på Arauco:
– I Uruguay är förhållandena ovanligt goda för odling av plantagefiber, och landets skogssektor utvecklas snabbt. Vi är oerhört glada över att få delta i den här utvecklingen i samarbete med Stora Enso.

Vår film handlar om konskevenser av transnationella skogsföretags verksamhet. Bilden av vad utländska investeringar, planteringar och fabriker betyder för ett sydamerikanskt land går isär. Chefen för Stora Enso i Latinamerika, Nils Grafström, ville inte att någon på företaget skulle ställa upp på intervju i vår film. Istället skickade man skriftliga svar på våra frågor.Affären gör vår film ännu mer aktuell, och valet av Stora Enso som svarande part ännu mer motiverat. Vi ska ändra de siffror som finns i filmen för att göra den mer uppdaterad. Därför dröjer publiceringen här på bloggen ytterligare några dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar